Wat is yin yoga en waar is het goed voor?
In yin yoga wordt een houding altijd 3 tot 5 min aangehouden. Door zwaartekracht kom je langzaam dieper in de houding. Het zijn voornamelijk liggende en zittende asanas (houdingen).
Deze houdingen geven ‘stress’ op de gewrichten en pezen en dit resulteert in vergroting van de botdichtheid! Deze botdichtheid is ter voorkoming van slijtage in je gewrichten waardoor je bewegelijk en sterk oud wordt. Door hardlopen, wandelen fietsen enz enz vindt er slijtage plaats. Yin yoga gaat dit tegen.
Daarnaast werkt yin yoga diep in op het bindweefsel. De doorbloeding ervan verbeterd waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd, dit resulteert in gezonde spieren en een ontspannen lijf.
Meditatieve aspect van yin yoga
Hoewel yin een stuk ‘softer‘ is dan andere yogastijlen, zoals Vinyasa, is het ook behoorlijk uitdagend om zo lang in een houding te blijven. Het is niet de bedoeling dat je te ver gaat en pijn voelt in welke houding dan ook, maar de grens opzoekt tussen effort and ease. Voor mensen die nogal stijf zijn, is het een manier om wat flexibeler te worden. Toch is het vooral een les in geduld hebben, accepteren wat je lichaam op dit moment kan en leren omgaan met fysiek ongemak in de houdingen.
Als je juist enorm flexibel bent of een heel energieke persoonlijkheid hebt, zit de uitdaging van yin yoga vooral in het niet-fysieke, het meditatieve aspect van yin yoga: je aandacht bij je ademhaling en je lichaam houden. Vaak geven we onszelf niet de tijd en ruimte om met ongemakkelijke gedachten en gevoelens geconfronteerd te worden. Het lange stilzitten in de houdingen maakt het makkelijk om je gedachten alle kanten op te laten gaan, in plaats van bij het huidige moment te blijven
Niet forceren
Door yin leer je hier niet voor weg te lopen, maar je eraan over te geven dat dit slechts een state of mind is. De manier waarop je hiermee omgaat ligt in jouw handen. Houd bij het beoefenen van yin yoga het volgende in gedachten:
- Yin yoga hoort therapeutisch te werken en dat is voor iedereen net anders. Het gaat niet om hoe ‘goed’ je een houding doet. Forceer je niet in een bepaalde houding. Een houding hoort nooit pijn te doen, hoewel het wel fysiek ongemakkelijk kan zijn.
- Als je veel yang-bewegingen doet, is het beter om relatief veel verschillende yin poses wat korter aan te houden. Als je juist meer yin beoefent, doe dan minder verschillende poses maar focus op het verlengen van de duur ervan.
Yin yoga is geschikt voor iedereen, dus ook als je geen of weinig ervaring hebt met yoga. Wil je een keer een ervaren wat Yin Yoga is, geef je dan vrijblijvend op voor een proefles.